Tänään vaihteeksi satunnaisia ajatuksia. Pohdiskelin aamutuimaan hieman eroja poikien ja tyttöjen kasvatuksessa. Kaikille on varmasti itsestäänselvää millaisia nämä erot ovat. Tytöt pyritään kasvattamaan tyttömäisiksi (naisellisiksi), kilteiksi, hoivaaviksi jne. Tyttöjä pidetään tarkemmin silmällä, ja heistä ollaan enemmän huolissaan. Pojilta taasen siedetään paljon riskialttiimpaa leikkiä/käyttäytymistä tyttöihin verrattuna. Näin ainakin oli minun lapsuudessani/nuoruudessani. Pojat ovat poikia, tiedättehän sanonnan.

Mielestäni tälle on järkevä syy, nimittäin se, että naisten tärkein pääoma kumppanin etsinnässä liittyy ulkonäköön. Tyttölasten tarkemmalla vahtimisella ja riskipitoisten leikkien/toimien rajoittamisella pyritään estämään erinäisten ulkonäköön liittyvien vammojen aiheutuminen. Esimerkiksi lapsena puusta tippuessa kasvoihin tullut arpi on huomattavasti haitallisempi naiselle kuin miehelle pariutumista ajatellen. Poikamaisten leikkien ja puuhien opettamat kyvyt (maskuliiniset ominaisuudet: riskinottokyky, fyysiset ominaisuudet, pelottomuus..) eivät myöskään ole naisille yhtä tärkeässä asemassa elämässä pärjäämisen ja kumppanin löytämisen kannalta kuin miehille. Koska naiset eivät juurikaan hyödy riskialttiimpien poikamaisten leikkien avulla hankituista ominaisuuksista, vanhempien näkökulmasta on järkevää rajoittaa tämäntyyppistä aktiviteettia, sillä saavutetut edut suhteessa riskeihin ovat epätasapainossa.

Kaiken tämän takana on aivoihimme koodattu itsekäs suvunjatkamisvietti. Pyrimme tiedostamattomasti maksimoimaan omien geeniemme periytymisen eteenpäin loputtomassa geenien kilpailussa. Tyttären ulkonäköä heikentävät vammat vaikeuttavat tämän kilpailua laadukkaista miehistä muita naisia vastaan. Mitä laadukkaamman miehen tytär on kykenevä hankkimaan itselleen, sitä paremmat edellytykset ovat tyttären jälkeläisillä pärjätä elämässä. Tämä taas takaa vanhempien geenien periytymisen eteenpäin. Pojilla tilanne on taas toisenlainen; maskuliiniset ominaisuudet auttavat poikaa elämässä pärjäämisessä ja partnerien hankinnassa tämän kasvettua mieheksi.

Otetaan esimerkiksi hyvin poikamainen harrastus, jääkiekko. Vanhempien geenien eteenpäin periytymisen kannalta tyttären jääkiekkoharrastus on hyödytöntä, jopa negatiivista. Mahdolliset ulkonäköön vaikuttavat vammat ja mielikuva, jonka moni mies yhdistää naisten jääkiekkoon, eivät palvele tarkoitusta. Oma mielikuvani jääkiekkoa pelaavista naisista on hyvin maskuliinen. Päässäni pyörivät välittömästi mielleyhtymät hikisten ja haisevien pelikamppeiden täyttämässä pukuhuoneessa toisilleen irstaita puhuvista etuhampaattomista rekkalesboista rehottavine kainalokarvoineen. Jääkiekon pelaamisesta edes mm-tasolla ei ole minkäänlaista hyötyä naiselle laadukkaan kumppanin hankinnan kannalta. Jos taas otetaan vertailukohdaksi mies, jonka jääkiekkoilukyvyt ovat nhl-/mm-tasoa, niin ero miesten ja naisten välillä on kuin yöllä ja päivällä. Käytännössä nhl-tasolla jääkiekkoa pelaavalle miehelle riittää kumppaneita enemmän kuin yksi mies pystyy koko elämänsä aikana hoitelemaan. Geneettiseltä kannalta tarkasteltunta tämä on pojan vanhemmille kuin lottovoitto. Geenit tulevat leviämään eteenpäin, ja hyvin todennäköisesti vielä laajalle. Naisen tapauksessa riski/tuottosuhde on taas varsin epäedullinen. Oikeastaan ainut positiivinen asia, jonka pystyn keksimään naisten jääkiekkoharrastuksesta, on sen myötä kehittyvä hyvä kroppa. Tosin tämäkin liittyy täysin vain naisen ulkonäköön ja on saavutettavissa huomattavasti helpommin järkevällä kuntosaliharjoittelulla.

Esimerkkiä voi kritisoida siitä, että naisten jääkiekko on täysi marginaalilaji. Jääkiekon voi korvata myös jollakin muulla lajilla, ja tilanne ei muutu merkittävästi. Kontrasti miesten ja naisten välillä tulee silti säilymään. Esimerkiksi naisten tennis on rahalaji, johon ei assosioidu samanlaisia negatiivisia mielikuvia kuin naisten jääkiekkoon. Tenniksessä mm-tasolla pärjäävä nainen on varakas ja hyväkroppainen. Kuitenkaan menestyminen tenniksessä ei tuota naisille vastaavanlaista miesvirtaa kuin tapahtuisi miesten tapauksessa (vrt. nhl-jääkiekkoilija). Toki menestyminen tenniksessä avaa naiselle ovia korkeamman profiilin seurapiireihin, joissa on mahdollista tavata laadukkaita miehiä. Kuitenkaan ilman kaunista ulkonäköä menestyvän tennisnaisen on kyseisissä seurapiireissä hyvin vaikea kilpailla kauniimpia, mutta vähäisemmät meriitit omaavia naisia vastaan. Ulkonäkö ratkaisee. Ruma, mutta menestyvä nainen ei ole laadukkaiden miesten prioriteettilistalla kovinkaan korkealla.

Jos teemme mielikuvitusleikin, jossa myös huippumenestyvät rumat naiset pääsisivät osalliseksi loppumattomasta laadukkaasta miespaljoudesta, niin valitettavasti tilanne pysyy edelleen miehille geneettisesti 100x edullisempana. Miehet kun pystyvät hedelmöittämään lähes loputtoman määrän naisia elämänsä aikana. Naisen kyky taas hankkia jälkeläisiä on huomattavan rajallinen. Vanhempien geenien jatkumisen näkökulmasta on siis järkevää, että poikalapsi hankkii sellaisia kykyjä, joilla on mahdollista päästä korkean statuksen asemaan. Tällöin vanhempien geenien periytyminen eteenpäin ja leviäminen mahdollisimman laajalle on varmaa. Mielikuvitustilanteessamme annettu tasoitus mahdollistaa ruman naisen hankkia itselleen laadukas mies. Kuitenkaan tilanne ruman naisen tapauksessa edes mielikuvitusleikissämme ei ole lähelläkään yhtä edullinen kuin olisi vastaavasti rumalle miehelle. Todellisuudessa tilanne ruman naisen kohdalla on vielä lohduttomampi.

Geenien eteenpäin periytymisen kannalta vanhemmille on hyödyllistä sallia poikalapsille rajummat ja poikamaisemmat leikit ja harrastukset, joiden avulla he pystyvät treenaamaan maskuliinisia ominaisuuksiaan. Eikä kyse ole pelkästään vanhempien haluista ja kasvatuksesta vaan siitä, että sukupuolten geneettiset eroavaisuudet ajavat eri sukupuolta olevat lapset jo automaattisesti erilaisten leikkien ja harrastusten pariin. Evoluutio on muokannut meidät tällaisiksi. Vai oletteko huomanneet, että teini-ikäiset tytöt viettäisivät kaiken vapaa-aikansa korviaan myöten rasvassa ja moottoriöljyssä erilaisten päristimien parissa kylmässä autotallissa?